Nationaldagsutflykten

Written by Webmaster on juni 7th, 2022

Här kommer en liten rapport från vår utflykt vi gjorde den 6 juni.

Vi var några trogna deltagare som styrde kosan mot Grangärde och ett stopp vid Grangärde Musteri. Här fikade vi och handlade. Därefter åkte vi mot de stora skogarna mellan Borlänge och Säter och första stoppet blev i Grängshammar. Där hittade vi en gammal ruin som vi fotade samtidigt som vi lyssnade till en fantastisk fågelorkester.

Ruiner Grängshammar

 

 

 

 

 

 

 

I Grängshammar finns också Silvbergs kyrka som vi också passade på att besöka. Dock blev det ett ganska kort besök då det skulle vara en vigsel där ungefär 45 minuter efter att vi kom dit. Men en ovanlig och liten kyrka – den är åttkantig. Jag har inte fört över några bilder därifrån till datorn, men om ni googlar ’Silvbergs kyrka’ så kan ni se bilder och läsa om den.

Från kyrkan var det en kort väg, tog ungefär 10-15 minuter, till Östra Silvbergs gruva. Ett fint ställe, men vi alla blev lite förvånade då vi fått uppfattningen att det vattenfyllda hålet skulle vara ganska stort – men det var ju litet! 🙂 Människor var i och badade men jag tror nog inte det är så hälsosamt att bada i vattnet då det kan vara fullt med olika mineraler och andra saker som kan komma från dumpade bilvrak etc. Och eftersom man brutit silver här så kan det finnas bly då de metallerna sitter ihop i berggrunden (blyglans). Men var och en gör som de själva vill – jag tycker det var fullt tillräckligt att sitta bredvid vattnet och fika 🙂

Dessutom fick vi se brudparet som gifte sig i kyrkan en gång till. De kom nämligen hit för att fotograferas vid vattnet.

Östra Silvbergs gruva

 

 

 

 

 

 

 

När vi lämnade gruvan var inget mer inplanerat utan vi kunde åka hem nöjda med dagen! Och till er som inte var med – Ni missade en otroligt trevlig utflykt!!!

/Anki

 

Comments are closed.