juni, 2022

Nationaldagsutflykten

tisdag, juni 7th, 2022

Här kommer en liten rapport från vår utflykt vi gjorde den 6 juni.

Vi var några trogna deltagare som styrde kosan mot Grangärde och ett stopp vid Grangärde Musteri. Här fikade vi och handlade. Därefter åkte vi mot de stora skogarna mellan Borlänge och Säter och första stoppet blev i Grängshammar. Där hittade vi en gammal ruin som vi fotade samtidigt som vi lyssnade till en fantastisk fågelorkester.

Ruiner Grängshammar

I Grängshammar finns också Silvbergs kyrka som vi också passade på att besöka. Dock blev det ett ganska kort besök då det skulle vara en vigsel där ungefär 45 minuter efter att vi kom dit. Men en ovanlig och liten kyrka – den är åttkantig. Jag har inte fört över några bilder därifrån till datorn, men om ni googlar ’Silvbergs kyrka’ så kan ni se bilder och läsa om den.

Från kyrkan var det en kort väg, tog ungefär 10-15 minuter, till Östra Silvbergs gruva. Ett fint ställe, men vi alla blev lite förvånade då vi fått uppfattningen att det vattenfyllda hålet skulle vara ganska stort – men det var ju litet! 🙂 Människor var i och badade men jag tror nog inte det är så hälsosamt att bada i vattnet då det kan vara fullt med olika mineraler och andra saker som kan komma från dumpade bilvrak etc. Och eftersom man brutit silver här så kan det finnas bly då de metallerna sitter ihop i berggrunden (blyglans). Men var och en gör som de själva vill – jag tycker det var fullt tillräckligt att sitta bredvid vattnet och fika 🙂

Dessutom fick vi se brudparet som gifte sig i kyrkan en gång till. De kom nämligen hit för att fotograferas vid vattnet.

Östra Silvbergs gruva

När vi lämnade gruvan var inget mer inplanerat utan vi kunde åka hem nöjda med dagen! Och till er som inte var med – Ni missade en otroligt trevlig utflykt!!!

Glädjebesked!

lördag, juni 4th, 2022

Igår fick klubben ett glädjande besked!

Vi har sökt bidrag från Dalarnas vattenregleringsfond för att kunna köpa ny datorutrustning för att fortsätta skanna glasplåtar och negativ – och ersätta den gamla trötta trotjänaren med XP som operativsystem (kan den vara från 1990-talet?). Igår fick vi besked om att vi är beviljade bidrag ur Eldforsens vattenregleringsfond.

Utflykt 6 juni

onsdag, juni 1st, 2022

Vi samlas utanför klubblokalen kl. 9 för att samåka då bränslet är så pass dyrt – och den som åker med någon betalar naturligtvis en slant till den som håller med bil.

Matsäck tas med – vet inte om det är så många matställen som är öppna, så för säkerhets skull tar vi med oss det vi vill äta (t.ex. sallad, mackor etc.).

Första stoppet blir i Grangärde vid Grangärde Musteri. Här finns ett café ifall någon vill fika, och så kan man handla med sig lite goa grejer 🙂

Därifrån fortsätter vi vår färd mot Östra Silvbergs gruva med det vattenfyllda dagbrottet. Är det någon som vet någon bra väg från Grangärde till Östra Silvberg så får ni gärna höra av er till mig – kontaktuppgifter på hemsidan.

Under dagen kommer vi förmodligen att stanna på fler ställen då det finns många fina platser längs vägen.

Lämplig klädsel och naturligtvis tar vi med kameran!